Νέα

Η τεχνολογία LED στις πινακίδες προβολής και διαφήμισης

Η τεχνολογία LED

1. Τι είναι τα LED;

Η λέξη LED σημαίνει δίοδος εκπομπής φωτός (Light Emitting Diode). Μια δίοδος (ή αλλιώς λυχνία) LED εκπέμπει φως, το οποίο χαρακτηρίζεται επίσης και ως "κρύο φως". Ο λόγος είναι ότι, σε αντίθεση με τις παλαιότερες λάμπες πυρακτώσεως, το φως στα LED προκύπτει από την ηλεκτρική φωταύγεια. Μια δίοδος LED αποτελείται από στερεά υλικά και δεν έχει κινητά μέρη, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται υψηλή ανθεκτικότητα. Όταν ανάβει, εκπέμπει σχεδόν μηδενική θερμότητα, γεγονός που μειώνει το πρόβλημα της ψύξης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Πρόκειται για έναν από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς και οικονομικούς τρόπους παραγωγής φωτός.

Η πρώτη δίοδος LED δημιουργήθηκε από τον Ρώσο εφευρέτη Oleg Losev το 1927. Για πολλά χρόνια, ήταν δυνατή μόνο η παραγωγή υπέρυθρων, κόκκινων και κίτρινων LED, που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές συσκευές, από τηλεχειριστήρια μέχρι ραδιόφωνα με ρολόι. Μόλις το 1994 ο Ιάπωνας επιστήμονας Shuji Nakamura κατάφερε να κατασκευάσει μπλε LED, ενώ σύντομα ακολούθησαν τα λευκά και τα πράσινα LED, θέτοντας τα θεμέλια για την επανάσταση των LED στην τεχνολογία φωτισμού και απεικόνισης.


2. Πως λειτουργεί μια πινακίδα με LED;

Κάθε πινακίδα LED διαθέτει μια οθόνη απεικόνισης που αποτελείται από πολλά δομικά στοιχεία, διαφόρων μεγεθών, συνδεδεμένα μεταξύ τους και περιβαλλόμενα από ένα σταθερό πλαίσιο. Τα δομικά αυτά στοιχεία είναι πλακέτες σε προκαθορισμένα μεγέθη και έχουν διόδους LED τοποθετημένες σε σταθερές αποστάσεις μεταξύ τους. Μεταβάλλοντας τη φωτεινότητα κάθε LED, οι δίοδοι σχηματίζουν από κοινού μια εικόνα πάνω στην οθόνη. Οι φωτεινές πολύχρωμες οθόνες LED χαρακτηρίζονται ως τύπου RGB (Red Green Blue), ενός συνδυασμού χρωμάτων που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι όλα τα ορατά χρώματα μπορούν να αναμειχθούν από αυτά τα τρία βασικά χρώματα. Επομένως, αντίστοιχα χρώματα φωτός δημιουργούν νέα χρώματα. Μια πολύχρωμη οθόνη LED RGB αποτελείται από κόκκινα, πράσινα και μπλε LED, που συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα εικονοστοιχείο (pixel). Ρυθμίζοντας την ένταση των διόδων, μπορούν να σχηματιστούν δισεκατομμύρια χρώματα. Όταν κοιτάξουμε την οθόνη LED από μια ορισμένη απόσταση (η οποία εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ των LED), ο πίνακας χρωματιστών εικονοστοιχείων φαίνεται ως εικόνα.


3. Τι είναι η ανάλυση απεικόνισης;

Η απόσταση μεταξύ των εικονοστοιχείων της οθόνης LED καθορίζει την ανάλυση της απεικόνισης. Η ανάλυση απεικόνισης μιας οθόνης δίνεται ως ζεύγος αριθμών που υποδεικνύουν το πλάτος και το ύψος σε pixels. Εάν μια οθόνη LED έχει διάσταση pixel 1 cm, μπορεί να υπάρχουν 100 x 100 pixels ανά τετραγωνικό μέτρο. Μια οθόνη 6 x 8 μέτρων με 1 cm pixel pitch, έχει ανάλυση 600 x 800 pixels. Υπάρχουν οθόνες LED με διάσταση pixel από αρκετά εκατοστά έως ένα χιλιοστό.


4. Τι ανάλυση απεικόνισης θα πρέπει να επιλέξουμε;

Η ανάλυση που επιλέγουμε για μια οθόνη LED εξαρτάται από την απόσταση προβολής. Από ποια απόσταση θα πρέπει να βλέπει το κοινό μας το περιεχόμενο που προβάλλουμε; Εάν βρίσκόμαστε κοντά σε μια οθόνη LED χαμηλής ανάλυσης (με μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις διόδους), θα είναι δύσκολο να δούμε και να διακρίνουμε τι εμφανίζεται στην οθόνη. Στις οθόνες LED υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ανάλυσης οθόνης και της τιμής, με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο περισσότερες είναι οι δίοδοι ανά τετραγωνικό μέτρο και επομένως υψηλότερη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν θέλετε να εμφανίσετε διαφημιστικό περιεχόμενο σε έναν κεντρικό δρόμο ή σε μια πρόσοψη κτιρίου, μπορείτε να το διακρίνετε από ορισμένη απόσταση. Σε αυτή την περίπτωση, μια οθόνη υψηλής ανάλυσης θα ήταν περιττή. Αντίθετα, αν πρόκειται για μια οθόνη τοποθετημένη στο δάπεδο στη μέση ενός πολυκαταστήματος, το κοινό θα την βλέπει από πάρα πολύ μικρή απόσταση, επομένως μια οθόνη υψηλής ανάλυσης θα απεικονίσει το περιεχόμενο καλύτερα. Ένας καλός κανόνας για τις οθόνες LED είναι: 1 χιλιοστό pixel pitch αντιστοιχεί σε κάθε μέτρο της απόστασης θέασης.


5. Πόση ενέργεια καταναλώνει μια πινακίδα LED;

Η τεχνολογία LED έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση, γεγονός που αποδεικνύεται από την ευρεία χρήση λαμπτήρων LED φωτισμού. Η ισχύς των διόδων σε μια οθόνη LED εξαρτάται από τον τύπο της, τη φωτεινότητα και τη χρήση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι LED και οθόνες. Η κατανάλωση ενέργειας μιας πινακίδας εσωτερικού χώρου, για παράδειγμα, θα είναι διαφορετική από μια πινακίδα εξωτερικού χώρου, η οποία πρέπει να φαίνεται στο ηλιακό φως. Η φωτεινότητα της οθόνης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Οι εικόνες πρέπει να είναι διαυγείς, αλλά το φως από την οθόνη δεν πρέπει να γίνεται θαμπό. Μια εξωτερική πινακίδα LED πρέπει να είναι πιο φωτεινή στο φως της ημέρας παρά όταν πέφτει το σκοτάδι. Το περιεχόμενο που απεικονίζεται έχει επίσης αντίκτυπο. Το LED εμφανίζει το περιεχόμενο ενεργοποιώντας και ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα των διόδων. Μια εντελώς λευκή εικόνα με μαύρο κείμενο συνεπώς θα απαιτήσει πολλές περισσότερες φωτιζόμενες διόδους, άρα πολύ περισσότερη ισχύ, από το λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο.


6. Πόση διάρκεια ζωής έχει μια οθόνη LED;

Η διάρκεια ζωής μιας οθόνης LED επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψή της. Ωστόσο, με την κατάλληλη συντήρηση, μια οθόνη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα χρόνια. Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους ηλεκτρονικών συσκευών, το προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται επίσης από την καθημερινή χρήση και το περιβάλλον γύρω από την πινακίδα. Οι φωτεινές εικόνες και το υψηλό επίπεδο φωτεινότητας επιδρούν με μεγαλύτερη ένταση στην οθόνη από τις πιο σκούρες εικόνες και το χαμηλό επίπεδο φωτεινότητας. Παράγοντες όπως η υγρασία και η περιεκτικότητα σε αλάτι στον αέρα λαμβάνονται επίσης υπόψη. Κατά τη διάρκεια ζωής μιας οθόνης LED, το εκπεμπόμενο φως από τις διόδους θα μειωθεί, με ταχύτητα η οποία εξαρτάται από τον τύπο και την κατασκευή των διόδων. Πολλές οθόνες LED δεν χρησιμοποιούν ποτέ την πλήρη ένταση φωτός, επομένως η μείωσή του θα είναι σπάνια πρόβλημα.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πινακίδες LED, επικοινωνήστε μαζί μας στο +30 2315 002299.

 

Κεντρική εικόνα άρθρου:  unsplash-logoJustin Lane